Arbejdsskade advokat
HVERT ÅR ER DER MERE END 40.000 MENNESKER, DER KOMMER TIL SKADE PÅ DERES ARBEJDE. LANGT DE FLESTE HAR KRAV PÅ ERSTATNING.
Hvad er en arbejdsskade?
En arbejdsskade er en fysisk eller psykisk skade, som en person pådrager sig som følge af sit arbejde. I Danmark defineres en arbejdsskade af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og kan klassificeres i to hovedkategorier: arbejdsulykker og erhvervssygdomme.
Arbejdsulykker: En arbejdsulykke er en pludselig hændelse eller eksponering, der sker i forbindelse med arbejdet, og som medfører en skade. Eksempler kan være, 1) Fald fra højder, 2) Skader efter tunge løft eller 3) Ulykker med maskiner
Erhvervssygdomme: En erhvervssygdom opstår som følge af længerevarende påvirkninger på arbejdet. Dette kan være gentagne bevægelser, kemiske påvirkninger eller belastende arbejdsstillinger. Eksempler inkluderer: 1) Støvallergi, 2) Høreskader fra støj eller 3) Muskel- og skeletlidelser fra monotont arbejde.
Hvordan anmelder jeg en arbejdsskade?
For at en skade kan anerkendes som en arbejdsskade, skal den anmeldes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Dette gøres typisk af arbejdsgiveren eller en læge. Hvis skaden anerkendes, kan den skadelidte have ret til midlertidig og endeligerhvervsevnetabserstatning, behandlingsudgifter og varigt mén. Dette kan du læse mere om i næste afsnit.
Hvordan får jeg erstatning/godtgørelse for en arbejdsskade?
Hvis du er kommet til skade på dit arbejde, så er der to muligheder for erstatning/godtgørelse, og du er nødt til at undersøge begge:
1. Arbejdsskadesforsikringen (via Arbejdsmarkedets Erhvervssikring)
2. Din arbejdsgivers eventuelle ansvar for ulykken
Arbejdsskadeforsikringen:
Stort set alle, der kommer til skade på arbejdet, har krav på erstatning. De er nemlig dækket af en forsikring, som deres arbejdsgiver SKAL have tegnet. Forsikringen betyder, at det er ligegyldigt, hvis fejl det er, at skaden er opstået; man har som udgangspunkt ret til erstatning/godtgørelse, uanset hvad der måtte være sket.
Hvis du er medlem af en fagforening, så start der! De kan hjælpe dig gratis, og de er gode til det.
Hvis du ikke er medlem af en fagforening, så ring eller skriv til os med det samme. Du får ikke bedre hjælp noget andet sted, da der er meget få advokater, der er så specialiserede i arbejdsskader, som vi er. Søren, Jakob og Karen har i de seneste år ført adskillige sager – konkrete og principielle – for fagforeninger som blandt andet FOA, BUPL, SL m.fl. Jakob har ligeledes ført en lang række arbejdsskadesager, hvor han har repræsenteret kommunale såvel som private arbejdsgivere. Herudover har Fadime tidligere arbejdet hos Codan som fagansvarlig/arbejdsskadespecialist for arbejdsskadeafdelingen. Denne kombination gør, at vi ved, hvordan vi bedst kan hjælpe dig.
Din arbejdsgivers ansvar for ulykken:
Mange tror, at man får fuld erstatning/godtgørelse fra arbejdsskadeforsikringen. Det gør man desværre ikke. Forsikringen dækker for eksempel ikke erstatning for tabt arbejdsfortjeneste eller godtgørelse for svie og smerte – og tit dækker den heller ikke det fulde erhvervsevnetab. Hvis nogen måtte være ansvarlig for din ulykke, har du mulighed for at få fuld erstatning fra denne. Det er din arbejdsgivers pligt at sørge for, at du ikke kommer til skade, når du er på arbejde. Din arbejdsgiver skal gøre alt, hvad denne kan for at forudse og forhindre skader i at opstå.
Domstolene stiller strenge krav til arbejdsgivernes omsorgspligt over for de ansatte. Kravene er strengere, end de fleste er klar over. Hvis din arbejdsgiver på nogen måde kunne have forhindret ulykken, er der mulighed for erstatning/godtgørelse. Hvis ulykken skyldes fejl hos din kollega, er det automatisk din arbejdsgivers ansvar, da denne kommer til at hæfte for den ansvarspådragende handling.
Kontakt en advokat med speciale i arbejdsskader
Hvis du har været udsat for en arbejdsskade og ønsker juridisk rådgivning, kan det være en god idé at kontakte en advokat med speciale i arbejdsskader. En specialiseret advokat kan hjælpe dig med at forstå dine rettigheder, sikre korrekt anmeldelse af skaden og bistå dig i en eventuel erstatningssag over for arbejdsgiver. Kontakt os nu og få hjælp til din arbejdsskadesag.
VI SIDDER KLAR TIL AT TAGE HÅND OM DIN SAG
RING TIL OS PÅ: 71 99 29 29
Ofte stillede spørgmål
-
En hændelse eller sygdom kan defineres som en arbejdsskade, når den opfylder bestemte kriterier fastsat af lovgivningen og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). En arbejdsskade defineres som en fysisk eller psykisk skade, der opstår i forbindelse med arbejde. For at man kan stille krav til erstatning skal skaden anerkendes som en arbejdsskade, her skal to følgende kriterier være opfyldt: 1) Skaden skal være sket, mens du arbejdede for en arbejdsgiver med hjemsted i Danmark og 2) Skaden skal være sket på grund af dit arbejde eller de forhold, arbejdet foregår under.
-
Som arbejdsgiver har man pligt til at sikre sine medarbejdere mod arbejdsskader og til at anmelde arbejdsulykker samt erhvervssygdomme. Hvis en medarbejder har været ude for en arbejdsulykke, er det arbejdsgiverens ansvar at anmelde ulykken til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Anmeldelsen skal ske senest 14 dage efter medarbejderens første fraværsdag, hvis ulykken har forhindret medarbejderen i at varetage sit sædvanlige arbejde. Det er også arbejdsgiverens pligt at give alle nødvendige oplysninger til sagen for at sikre korrekt behandling og eventuel erstatning til den tilskadekomne medarbejder.
-
Svar: Anmeldelse af en arbejdsskade er en vigtig proces, der sikrer, at skaden bliver korrekt dokumenteret og behandlet. Arbejdsgiveren har pligt til at anmelde arbejdsulykken til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) via deres digitale selvbetjeningsløsning på virk.dk. Anmeldelsen skal ske senest 14 dage efter medarbejderens første fraværsdag, hvis ulykken har forhindret medarbejderen i at varetage sit sædvanlige arbejde.