Erstatning for tab af erhvervsevne

Når livet pludselig tager en uventet drejning, og man mister evnen til at arbejde og tjene sin sædvanlige indkomst, kan det have betydelige konsekvenser for både økonomi og livskvalitet.

Dette blogindlæg er ment til at skabe en dybere forståelse for, hvad tab af erhvervsevne indebærer, hvordan erstatningen beregnes, og hvorfor det kan være afgørende at konsultere en advokat for at opnå et slutresultat uden for mange udfordringer.

Hvad er et tab af erhvervsevne og hvornår kan jeg få erstatning?

Tab af erhvervsevne indebærer, at den tilskadekomne helt eller delvist mister evnen til at tjene penge ved at arbejde.

Du kan få erstatning for tabt erhvervsevne, når din arbejdsevne er nedsat med mindst 15 procent. Dette er reguleret i erstatningsansvarsloven.

Hvordan beregnes tab af erhvervsevne?

Erstatning for tabt erhvervsevne beregnes normalt ud fra en vurdering af den tilskadekomnes evne til at tjene penge på tidspunktet for skaden eller sygdommen. Her er en uddybende forklaring på, hvordan erstatning for tabt erhvervsevne typisk beregnes:

Ved bedømmelsen af erhvervsevnetabet tages hensyn til skadelidtes muligheder for at skaffe sig indtægt ved sådant arbejde, som med rimelighed kan forlanges af den pågældende efter dennes evner, uddannelse, alder og muligheder for erhvervsmæssig omskoling og genoptræning eller lignende.

Når man skal fastlægge tabet eller forringelsen i erhvervsevnen, skal det vurderes, hvad skadelidte måtte antages at have tjent, hvis skaden ikke var indtruffet. I vurderingen heraf indgår faktorer, der er behæftet med større eller mindre usikkerhed. Udgangspunktet er, at der skal opstilles en prognose for, hvorledes skadelidtes livsforløb ville have været i økonomisk henseende uden den skete forringelse i erhvervsevnen. Bedømmelsen heraf skal være individuel.

Eksempel på beregning af erhvervsevnetabserstatning

Skaden er indtrådt d. 1/1-2020, og skadelidtes årsløn lå på 500.000 kr. i året forud for ulykken. På baggrund af skaden blev skadelidtes erhvervsevnetab vurderet til at være 50 %, idet skadelidte grundet ulykken gik fra et fuldtidsjob til 18,5 timer.

Erstatningen for erhvervsevnetabet udgør 50 % beregnet som 10 gange årsindkomsten pristalsreguleret med 6,63% (da ulykken skete i 2020) til 533.000,00 kr. Den foreløbige beregning ligger derfor på 2.665.000,00 kr.

Erstatningen skal derefter reduceres med 21,00% pga. den skadelidtes alder (50 år).

Dette resulterer i en endelig erstatningssum på 2.105.350,00 kr.

Bevisbyrde

Du har bevisbyrden for tabt erhvervsevne. Det vil sige, at du skal bevise, at du har mistet en del af din arbejdsevne. Når det er bevist, vil Arbejdsmarkedets Erhvervssikring normalt anerkende, at det skyldes din arbejdsskade, medmindre der er stærke beviser for det modsatte. Derefter er det op til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring at bevise, hvis de ønsker at reducere den erstatning, du får for tab af erhvervsevne som følge af din skade.

Årsløn

Når du har ret til erstatning for nedsat erhvervsevne, skal Arbejdsmarkedets Erhvervssikring bestemme din årsløn. Denne årsløn repræsenterer din evne til at tjene penge og din værdi på arbejdsmarkedet på tidspunktet for din skade. Din årsløn bruges derefter af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring til at udregne størrelsen på din erstatning for tabet af erhvervsevne. Se eksempel på udregning i tidligere afsnit.

Kontakt en advokat med speciale i erhvervsevnetab

Vores erfarne advokater med speciale i erhvervsevnetab er her for at hjælpe dig med at opnå den korrekte erstatning. Vi forstår udfordringerne, du står over for, og vi er dedikerede til at hjælpe dig med at opnå den erstatning, du fortjener. Kontakt os i dag for en gratis vurdering af din sag.