Københavns Byrets kendelse af 15. december 2023 - delhovedforhandling vedr. erstatningsansvar forårsaget af et legepladsredskab. 

I forlængelse af rettens tilkendelsegivelse af 29. november 2023, har Københavns Byret den 15. december 2023 afsagt kendelse, hvorefter B som ejer af et offentligt byrum med faciliteter til ophold, leg og træning, blev pålagt erstatningsansvar for A’s tilskadekomst, der indtrådte ved at han under fangeleg med sine børn løb ind i en tværgående jernstang i hovedhøjde. 

Retten fandt, at den omstændighed, at byrummet er indrettet med forskellige redskaber som anvendtes af såvel børnefamilier som motionister i forbindelse med leg, træning mv. indebærer, at der gælder en skærpet ansvarsnorm til indretningen. 

Retten lagde herefter vægt på, at der blot 3 måneder forud for A’s tilskadekomst var tilgået B oplysninger om en tilsvarende ulykke som følge af den samme tværgående jernstang, men at man først efter A’s tilskadekomst gjorde en indsats for at bringe de sikkerhedsmæssige forhold i orden ved at justere højden på den tværgående jernstang. Retten fandt herefter, at A havde løftet bevisbyrden for, at indretningen på ulykkestidspunktet ikke var sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det blev i den sammenhæng tillagt betydning, at jernstangen ikke opfyldte gældende sikkerhedskrav til legepladsredskaber, idet den af B fremlagte rapport vedrørende installationsgennemgang af legepladsredskaber forelå fra et tidspunkt før opsætningen af den pågældende jernstang. 

Sagen blev for skadelidte ført af advokat Fadime Ceylan, hvortil spørgsmål kan rettes.